Wednesday, February 27, 2013

Ίσιος δρόμος




Ορφέας Περίδης - Ο ίσιος δρόμος (Κωστή Παλαμά)

Το τραγούδι, η ντροπή μου 
η ασάλευτη ζωή μου

Δάκρυα, λατρείες, τα πείσματα

όλα παραστρατίσματα

Εμένα ο ίσιος δρόμος 

είν' αυτός που θα με έφερνε 

στους γύφτους χαροκόπους

που αγεροζούν ελεύθεροι 

κι από θεούς κι από ανθρώπους.


Βιβλία, γραφεία, το σπίτι μου,

ανημποριά μου ο τρόμος.

Κωστή Παλαμά [Ο ίσιος δρόμος, 1897]

Για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή, που για 30 χρόνια διετέλεσε γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1897-1928). Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου του 1943 έπειτα από σοβαρή ασθένεια. Η κηδεία του έμεινε ιστορική, καθώς μπροστά σε έκπληκτους Γερμανούς κατακτητές χιλιάδες κόσμου τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.






Friday, February 15, 2013

Η τέχνη

Ο xαρταετός, Μαρκ Σαγκάλ (1926)

Η τέχνη είναι ένας προθάλαμος για την αλήθεια. Μια τάξη προετοιμασίας.
Σωκράτης Μάλαμας [Περιοδικό "Κ", 29.12.2010]




Friday, February 1, 2013

Αλκυονίδες

Αλκυόνη στη λίμνη της Κερκίνης, Δεκέμβριος 2007 / I.A. Daglis

Αλκυονίδες ημέρες ονομάζονται (συνήθως) κάποιες ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί καλός καιρός. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη. Οι μέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους ("αλκυόνιαι") από τον μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων. Ο αστέρας Αλκυόνη κατά την εποχή αυτή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες και επομένως κατά τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, ως κορωνίδα της Πούλιας, κατα τη δημώδη έκφραση, που σημαίνεται ως προς το ζενίθ, στην ψηλότερη περιοχή του ουράνιου θόλου. Εξ αυτού του απλού φυσικού γεγονότος όλες οι συνεχόμενες ημέρες που είναι ορατός ο αστέρας Αλκυών ήταν φυσικό να ονομασθούν Αλκυονίδες.
Από καθαρά μετεωρολογική άποψη οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του Χειμώνα παρατηρείται η αυτή βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι αφετέρου και ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλλειψαν τελείως όπως το 1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά αλλοι επιμένουν να αποδίδουν την διάρκειά τους σε διαστήμα 14 αίθριων ημέρων, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.
Από την Βικιπαίδεια