Saturday, June 26, 2010

Άστυ, καύσωνες και δορυφόροι

Έρχεται το καλοκαίρι και μαζί του η πιθανότητα καύσωνα, που είναι ιδιαίτερα αισθητός και δυσάρεστος στα μεγάλα αστικά κέντρα – εκεί που παρατηρούνται αστικές θερμικές νησίδες. Η αστική θερμική νησίδα είναι ένα φαινόμενο αστικού κλίματος κατά το οποίο υπάρχει σημαντική διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του κέντρου των πόλεων και των προαστίων και της γύρω υπαίθρου, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. Η εμφάνιση της αστικής θερμικής νησίδας επιτείνει τη δυσφορία των κατοίκων των αστικών κέντρων σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας. Μάλιστα για ανθρώπους με προβλήματα υγείας δεν υπάρχει απλώς θέμα δυσφορίας, αφού σε ακραίες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο θανάτου.
Το καλοκαίρι του 2010 είναι το δεύτερο στη σειρά, που μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών ιδρυμάτων μελετά τις ιδιότητες των φαινομένων καύσωνα και των αστικών θερμικών νησίδων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις χρησιμοποιώντας δορυφορικά μάτια - ή μήπως θα έπρεπε να πούμε δορυφορικά θερμόμετρα;
Δορυφορικά θερμόμετρα; Καλό κι αυτό, θα μου πείτε … Από πότε μετράμε τον πυρετό της Γης από το διάστημα; Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν αρκετά χρονάκια έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης για να φτάσουμε στο σημείο να θερμομετρούμε τον πλανήτη μας δορυφορικά.

No comments:

Post a Comment